Als ondernemer heb je je waarschijnlijk al eens afgevraagd “Waarom heb ik eigenlijk algemene voorwaarden nodig? Ik run mijn bedrijf al een tijdje zonder algemene voorwaarden en het gaat eigenlijk altijd goed.” Dan is het voor jou nog niet duidelijk wat het belang is van algemene voorwaarden. Allow me om je dit belang uit te leggen en waarom het hanteren van goede algemene voorwaarden essentieel is. 

Het hebben van algemene voorwaarden heeft meerdere doelen:

  • Je kunt hierin al je spelregels vastleggen, zodat je die niet steeds bij elke nieuwe opdracht hoeft uit te werken voor de klant;
  • Je beperkt hiermee de risico’s die je als ondernemer loopt op bijvoorbeeld wanbetaling, annulering en aansprakelijkheid;
  • Je biedt duidelijkheid aan je klanten, ze weten waar ze aan toe zijn en wat ze wel en niet van je kunnen verwachten;
  • Voorkomen van juridische geschillen en kostenbesparing.

1. Tijdsbesparing

Als je elke keer bij iedere nieuwe opdracht in je offerte of aanbieding moet vermelden wanneer de klant moet betalen, wanneer je iets (op)levert, of ze wel of niet nog kunnen annuleren en tegen welke kosten, wanneer een dienst is afgerond, of de klant een herroepingsrecht heeft en wat de regels daarbij zijn, etc. dan kost je dit enorm veel onnodige tijd. 

2. Risicobeperking

In je algemene voorwaarden leg je dus de spelregels vast over jouw samenwerking met klanten. In je offerte of aanbod neem je op:

  • Wat je gaat doen
  • Waar
  • Wanneer
  • Tegen welke prijs

Het wat/waar/waarom zet je dus in je offerte of aanbod. 

Hóe jij daarbij te werk gaat, dat zet je uitgebreid in je algemene voorwaarden. Bijvoorbeeld, wat zijn de regels bij je offertes? Zijn ze vrijblijvend en hebben ze een maximale geldigheid? Neem een voorbehoud op voor kennelijke verschrijvingen en dat er geen rechten aan afbeeldingen, kleuren of samples kunnen worden ontleend. Wanneer is een overeenkomst met jou bindend? Kan die nog gewijzigd worden? 

Maak ook duidelijk wanneer je klant moet betalen en of je een aanbetaling vraagt of niet, welke factuurtermijn je hanteert en welke rente en incassokosten je in rekening brengt als je klant niet op tijd betaalt. 

Denk ook aan het opnemen van annuleringsvoorwaarden. Tot wanneer kan de klant nog annuleren en welke kosten moet de klant dan betalen? En wat als de klant niet tevreden is, hoe ga je daarmee om, heeft de klant recht op herstel of vervanging of restitutie? En heel belangrijk, in welke situaties kun jij niet aansprakelijk gehouden worden wanneer het mis gaat? 

Het is belangrijk om alle mogelijke scenario’s te voorzien en daar alvast een oplossing voor op te nemen in je algemene voorwaarden. Zo bied je zo min mogelijk ruimte voor discussie en dek jij jezelf in tegen allerlei soorten risico’s die jou geld gaan kosten. Algemene voorwaarden zorgen er dus voor dat jij risk proof en met een gerust hart kunt ondernemen. 

Binnen één dag je algemene voorwaarden klaar!

✓ Loop nooit meer omzet mis in jouw bedrijf;

✓ Met de juiste voorwaarden zorg je voor betere afspraken dat leidt tot tevreden klanten;

✓ Je eigen voorwaarden schrijven binnen één dag;

✓ Leer je eigen voorwaarden schrijven, zodat jij dit ook makkelijk snel kan aanpassen;

✓ Bespaar duizenden euro’s.

3. Duidelijkheid voor je klanten

Ik noemde het hierboven al even, als je je spelregels helemaal uitwerkt en opneemt wat de rechten en plichten van je klanten zijn en wat jouw werkwijze is, bied je hen duidelijkheid. Zo weten ze vooraf helemaal waar ze aan toe zijn en dat werkt wel zo prettig. Hierdoor laat je zo min mogelijk ruimte voor discussie op alle mogelijke gebieden.

4. Kostenbesparing

Met dit beperken van discussieruimte en risico’s voorkom je dat je in een juridisch conflict terecht komt. Als je er dan onderling niet uitkomt met de klant en een jurist moet inschakelen, kunnen de kosten flink oplopen. Als je geen algemene voorwaarden hebt laten opstellen, omdat je dat te duur en onnodig vond toen je net begon als ondernemer, wacht maar tot je een keer een juridisch conflict krijgt. Dan is de investering in goede algemene voorwaarden ineens zo “duur” niet meer.

Duur tussen haakjes inderdaad, want zo duur hoeft het niet eens te zijn. Bij mij kun je voor een hele schappelijke prijs terecht om je bedrijf te beschermen en een stuk gemoedsrust te krijgen. En wil jij toch zelf aan de slag met het opstellen van je algemene voorwaarden? Zorg dan dat je in elk geval checkt of wat erin staat ook geldig is, schrijf ze onder mijn professionele begeleiding!

Tip: Schrijf zelf je algemene voorwaarden

Mijn tip is als je net start als ondernemer of al een tijd bezig bent, om te leren hoe je zélf je algemene voorwaarden kunt schrijven. Op deze manier ben je nooit afhankelijk van een juriste en bespaar je op de lange termijn ook duizenden euro’s. In mijn cursus Zelf je algemene voorwaarden schrijven leer je stap voor stap hoe je dit doet, onder mijn begeleiding… voor investering voor minder dan 300 euro! Deze revolutionaire cursus vind je nergens anders, ik gooi namelijk al mijn kennis en expertise te grabbel om zoveel mogelijk ondernemers te helpen risk proof te ondernemen. Ik zie het namelijk dagelijks mis gaan, terwijl dat eigenlijk niet nodig was. Aan de hand van een voorbeeld document en voorbeeld situaties voor diverse branches, laat ik je zien hoe je in je eigen taalgebruik waterdichte algemene voorwaarden schrijft.

Ga jij nu je bedrijf eindelijk eens goed beschermen? Kijk hier voor alle informatie.